Faecal culturable microbiota, growth and clinical parameters of calves supplemented with lactic acid bacteria and lactose prior and during experimental infection with Salmonella Du...

Authors
Soto, Lorena Paola; Frizzo, Laureano Sebastian; Signorini, Marcelo; Zbrun, María Virginia; Lavari, Luisina; Bertozzi, Ezequiel; Sequeira, Gabriel Jorge; Rosmini, Marcelo Raúl
Publication Year
2015
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
The aim of this study was to evaluate the probiotic inoculum + lactose effect on weight, intestinal culturable microbiota, morbidity and mortality of young calves challenged with Salmonella Dublin DSPV 595T. Twenty eight calves were used, divided in control group (CG) and probiotic group (PG). The PG was provided with 100 g lactose.calf-1.d-1 and 1010 CFU.calf-1.d-1 of each strain of a probiotic inoculum composed of Lactobacillus casei DSPV 318T, Lactobacillus salivarius DSPV 315T and Pediococcus acidilactici DSPV 006T throughout the experiment. The pathogen was administered on day 11 of the experiment, at an oral dose of 109 CFU.calf-1. Lactobacillus and yeast populations were modified in PG because of inoculum + lactose administration. Severity of diarrhea was lower in PG. No differences were found on the rest of clinical sings, live weight and mortality between the two groups analysed. The periodic administration of a probiotic inoculum of bovine origin and lactose, favoured the establishment of a more stable and balanced intestinal culturable microbiota, even during an infection with Salmonella. The generated model of acute infection gave opportunity to the probiotic to exert its beneficial effect on severity of diarrhea. However, the use of lower doses of S. Dublin DSPV 595T are recommended for future studies, to generate less severe model in order to evaluate if the inoculum is able to exert a differential response in the clinical symptoms of young calves.
El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto del inoculo probiótico + lactosa sobre el peso, la microbiota intestinal, la morbilidad y la mortalidad de terneros jóvenes desafiados con Salmonella Dublin DSPV 595T. Se utilizaron 24 terneros divididos en un grupo control (GC) y un grupo probiótico (GP). Al GP se le administró 100 g lactosa.ternero-1.d-1 y 1010 UFC.ternero-1.d-1 de cada cepa de un inoculo probiótico compuesto por Lactobacillus casei DSPV318T, Lactobacillus salivarías DSPV315T y Pediococcus acidilactici DSPV006T a lo largo de todo el experimento. El patógeno fue administrado el día 11 del experimento, en una dosis oral de 109 UFC.animal-1. Las poblaciones de Lactobacillus y levaduras fueron modificadas en el GP a causa de la administración del inóculo + lactosa. La severidad de la diarrea fue menor en el GP. No se encontraron diferencias en el resto de los signos clínicos, el peso vivo y la mortalidad entre los dos grupos analizados. En este estudio, la administración periódica de un inóculo probiótico de origen bovino y lactosa, favoreció el establecimiento de una microbiota intestinal más estable y balanceada, aun durante una infección con Salmonella. El modelo de infección aguda le dio la oportunidad al probiótico de ejercer su efecto benéfico sobre la severidad de la diarrea. Sin embargo, para futuros estudios se recomienda el uso de dosis menores de S. Dublin DSPV 595T para generar un modelo menos severo para evaluar si el inóculo es capaz de ejercer una respuesta diferente en los signos clínicos de terneros jóvenes
EEA Rafaela
Fil: Soto, Lorena Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
Fil: Signorini, Marcelo. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. INTA. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
Fil: Lavari, Luisina. Universidad Católica de Córdoba. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Bertozzi, Ezequiel. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública Veterinaria; Argentina
Fil: Sequeira, Gabriel Jorge. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina. Universidad Católica de Córdoba. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Rosmini, Marcelo Raúl. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina. Universidad Católica de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
Source
Archivos de Medicina Veterinaria (Valdivia) 47 (2) : 237-244 (2015)
Subject
Ganado Bovino
Ternero
Bacterias Acidolácticas
Probióticos
Salmonella
Flora Microbiana
Lactosa
Cattle
Calves
Lactic Acid Bacteria
Probiotics
Microbial Flora
Lactose
Microbiota
Access level
Open access
License
Repository
INTA Digital (INTA)
Institution
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identifier
oai:localhost:20.500.12123/3931