Antimicrobial activity of essential oils of Thymus vulgaris and Origanum vulgare on phytopathogenic strains isolated from soybean

Authors
Oliva, Maria de Las Mercedes; Carezzano, Maria Evangelina; Giuliano, M.; Daghero, J.; Zygadlo, Julio Alberto; Bogino, Pablo Cesar; Giordano, Walter Fabian; Demo, M.
Publication Year
2015
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
The aim of this work was to study the antimicrobial activity of essential oils obtained from Thymus vulgaris (thyme) and Origanum vulgare (oregano) on phytopathogenic Pseudomonas species isolated from soybean. Strains with characteristics of P. syringae were isolated from leaves of soybean plants with blight symptoms. Ten of these could be identified in Group Ia of LOPAT as P. syringae. Six of these were confirmed as P. syringae using 16S rRNA, indicating the presence of these phytopathogenic bacteria in east and central Argentina. All the phytopathogenic bacteria were re-isolated and identified from the infected plants. MIC values for thyme were 11.5 and 5.7 mg·ml−1 on P. syringae strains, while oregano showed variability in the inhibitory activity. Both essential oils inhibited all P. syringae strains, with better inhibitory activity than the antibiotic streptomycin. The oils were not bactericidal for all pseudomonads. Both oils contained high carvacrol (29.5% and 19.7%, respectively) and low thymol (1.5%). Natural products obtained from aromatic plants represent potential sources of molecules with biological activity that could be used as new alternatives for the treatment of phytopathogenic bacteria infections.
Fil: Oliva, Maria de Las Mercedes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Carezzano, Maria Evangelina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Giuliano, M.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Fil: Daghero, J.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Bogino, Pablo Cesar. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Biología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Giordano, Walter Fabian. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Biología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Demo, M.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
Subject
ANTIMICROBIAL ACTIVITY
BACTERIAL COMMON BLIGHT
ESSENTIAL OIL
PSEUDOMONAS SYRINGAE
Otras Ciencias Biológicas
Ciencias Biológicas
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
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License
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
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CONICET Digital (CONICET)
Institution
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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