Lactobacillus plantarum CIDCA 8327: An α-glucan producing-strain isolated from kefir grains

Authors
Gangoiti, Maria Virginia; Puertas, A. I.; Hamet, Maria Fernanda; Peruzzo, Pablo Jose; Llamas, M. G.; Medrano, Micaela; Prieto, A.; Dueñas Chasco, María Teresa; Abraham, Analia Graciela
Publication Year
2017
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
Lactobacillus plantarum CIDCA 8327 is an exopolysaccharide (EPS)-producer strain isolated from kefir with promising properties for the development of functional foods. The aim of the present study was to characterize the structure of the EPS synthesized by this strain grown in skim milk or semidefined medium (SDM). Additionally, genes involved in EPS synthesis were detected by PCR. L. plantarum produces an EPS with a molecular weight of 104 Da in both media. When grown in SDM produce an heteropolysaccharide composed mainly of glucose, glucosamine and rhamnose meanwhile the EPS produced in milk was composed exclusively of glucose indicating the influence of the sugar source. FTIR spectra of this EPS showed signals attributable to an α-glucan. Both by 1H NMR and methylation analysis it was possible to determine that this polysaccharide is a branched α-(1 → 4)-D-glucan composed of 80% linear α-(1 → 4)-D-glucopyranosyl units and 19% (1 → 4)-D-glucopyranosyl units substituted at O-3 by single α-D-glucopyranosil residues.
Fil: Gangoiti, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad del País Vasco. Facultad de Ciencias Químicas; España. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina
Fil: Puertas, A. I.. Universidad del País Vasco. Facultad de Ciencias Químicas; España
Fil: Hamet, Maria Fernanda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Peruzzo, Pablo Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina
Fil: Llamas, M. G.. Universidad del País Vasco. Facultad de Ciencias Químicas; España
Fil: Medrano, Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Prieto, A.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones Biológicas; España
Fil: Dueñas Chasco, María Teresa. Universidad del País Vasco. Facultad de Ciencias Químicas; España
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Área de Bioquímica y Control de Alimentos; Argentina
Subject
EXOPOLYSACCHARIDES
GLUCANS
KEFIR
LACTOBACILLUS PLANTARUM
Alimentos y Bebidas
Otras Ingenierías y Tecnologías
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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License
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Institution
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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oai:ri.conicet.gov.ar:11336/57264