Effects of combining biological treatment and activated carbon on hexavalent chromium reduction

Authors
Ferro Orozco, Ana Micaela; Contreras, Edgardo Martin; Zaritzky, Noemi Elisabet
Publication Year
2011
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
The objectives of the present work were: (a) to analyze the Cr(VI) removal by combining activated sludge (AS) with powdered activated carbon (PAC), (b) to analyze the effect of PAC and Cr(VI) on the growth kinetics of activated sludge, and (c) to determine if the combined method (AS-PAC) for Cr(VI) removal can be considered additive or synergistic with respect to the individual processes. Chromate removal was improved by increasing PAC concentrations in both PAC and AS-PAC systems. Cr(VI) removal using the AS-PAC system was higher than using AS or PAC. The increase of Cr(VI) caused longer lag phase and lower observed specific growth rate (μobs), biomass yield (YX/S), and specific growth substrate consumption rate (qS) of activated sludge; additionally, PAC did not enhance the growth kinetic parameters (μobs, YX/S, qS). Cr(VI) reduction in AS-PAC system was the result of the additive effect of each individual Cr(VI) removal process.
Fil: Ferro Orozco, Ana Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Invest.científicas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Contreras, Edgardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Invest.científicas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Invest.científicas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos; Argentina
Subject
ACTIVATED CARBON
ACTIVATED SLUDGE
CHROMIUM
Biotecnología Medioambiental
Biotecnología del Medio Ambiente
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
Access level
Restricted access
License
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repository
CONICET Digital (CONICET)
Institution
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identifier
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/16025