Benzyl-aminopurine (BAP) treatments delay cell wall degradation and softening, improving quality maintenance of refrigerated summer squash

Authors
Massolo, Juan Facundo; Lemoine, María Laura; Chaves, Alicia Raquel; Concellón, Analía; Vicente, Ariel Roberto
Publication Year
2014
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
Round summer squash are harvested before reaching full maturity and even though they are highly perishable, fruit postharvest handling is mostly based on storage at non-chilling temperatures. Finding complementary treatments minimizing deterioration and reducing postharvest losses would be extremely useful. In this work we evaluated the effect of postharvest cytokinin (CK) treatments on refrigerated round soft rind squash. Fruit were harvested at commercial maturity and sprayed with 1 mmol L−1 benzylaminopurine (BAP) or water (control) prior to storage at 5 °C for 0, 13 or 25 days. Quality was assessed upon removal from cold storage as well as after a 2 day shelf-life period at 20 °C. CK-treated fruit showed slower deterioration and dehydration and remained firmer than the control. BAP sprays did not affect color, respiration or sugar-acid balance. The treatments prevented phenolic compound accumulation, and decreased pectin solubilization. By the end of the storage period BAP-treated squash had higher levels (45%) of tightly-bound polyuronides than untreated controls, indicating a substantial delay in cell wall dismantling. CK sprays also reduced neutral sugar solubilization from pectin-rich fractions, but no changes were found in the cross-linking glycans or cellulose. To our knowledge, this is the first work showing that CK can regulate pectin disassembly in developing fruit. Postharvest BAP sprays preventing texture deterioration may be a simple treatment to complement refrigeration of round, soft rind, summer squash.
Fil: Massolo, Juan Facundo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Lemoine, María Laura. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Subject
curcubits
cell wall
texture
firmness
pectin
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