Adsorption of nisin on raw montmorillonite

Authors
Ibarguren, Carolina; Naranjo, Pablo Matias; Stötzel, Christian; Audisio, Marcela Carina; Sham, Edgardo Ling; Farfan Torres, Elsa Monica; Müller, Frank A.
Publication Year
2014
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
The aim of the present work was to develop food-grade materials capable of releasing antimicrobial agents. Montmorillonite (Mt), a raw, abundant inexpensive clay mineral approved as a food additive, was used as support material. The immobilized antimicrobial agent was pure nisin (Danisco, UK). A series of antibacterial compounds were prepared, and the antimicrobial activity of the resultant montmorillonite-nisin (MtNis) immobilized systems was determined against Enterococcus faecium C1. The characterization of the antimicrobial powders showed evidences of nisin adsorption on by means of a "frustrated intercalation" model with a nisin loading (NL) saturation value close to 0.24. CEC (cation exchange capacity) of Mt. The antibacterial powders with NL above this value completely inhibited E. faecium C1 during 24. h of contact. These results are encouraging for the development of nisin-based bioprotectors immobilized on raw Mt.
Fil: Ibarguren, Carolina. Universitat Jena; Alemania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones Para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones Para la Industria Química; Argentina
Fil: Naranjo, Pablo Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones Para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones Para la Industria Química; Argentina
Fil: Stötzel, Christian. Universitat Jena; Alemania
Fil: Audisio, Marcela Carina. Universidad Nacional de Salta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones Para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones Para la Industria Química; Argentina
Fil: Sham, Edgardo Ling. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones Para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones Para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Farfan Torres, Elsa Monica. Universidad Nacional de Salta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones Para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones Para la Industria Química; Argentina
Fil: Müller, Frank A.. Universitat Jena; Alemania
Subject
FOOD BIOPRESERVATIVE
MONTMORILLONITE
NISIN
PEPTIDE/SUPPORT INTERACTION
Recubrimientos y Películas
Ingeniería de los Materiales
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
Access level
Restricted access
License
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repository
CONICET Digital (CONICET)
Institution
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identifier
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/37997