In vitro establishment of Salvia hispanica L. plants and callus

Authors
Marconi, Patricia Laura; López, María C.; De Meester, Jürgen; Bovjin, Celia; Alvarez, Maria Alejandra
Publication Year
2013
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
We have optimized the culture conditions for the initiation and maintenance of Salvia hispanica L. (Chia) plant and callus cultures. Stems section were the best explant source for starting in vitro cultures. Both IAA and NAA, at all the concentration tested with or without the addition of citokinines, have induced the development of adventitious roots both in darkness as in light. In darkness, 2,4-D (2.25 |iM) has induced the development of S. hispanica embryogenic tissues and in light promoted the initiation and establishment of green, and fastgrowing calli that lost their friability with time. When subcultured to MS culture media with NAA:kin (0.54 |iM:0.46 |iM) or Picloram (1.72 |iM, 3.43 |iM) as plant growth regulators, calli maintained friability for two years in culture. It was possible to detect fatty acid contení in the calli obtained but the valúes remained significant lower than those of seeds.
El presente trabajo describe la optimización para el establecimiento y mantenimiento de plantas y callos de Salvia hispanica L. (Chia). El establecimiento de los cultivos in vitro se realizó a partir de secciones de tallos. Tanto el Al A como ANA indujeron el desarrollo de raíces adventicias utilizadas a diferentes concentraciones solas o en combinación con citoquininas en condiciones de luz u oscuridad. En oscuridad, la adición de 2,4- D (2.25 |iM) indujo el desarrollo de tejido embriogénico, y en iluminación fue promovida la iniciación y el establecimiento de callos con una alta tasa de crecimiento, los cuales, al principio, fueron verdes pero a lo largo del tiempo fueron perdiendo friabilidad. Por el contrario, cuando se subcultivaron en medio de cultivo MS con las combinaciones de reguladores de crecimiento NAA: kin (0.54 |iM:0.46 |iM) o Picloram (1.72 |iM, 3.43 |iM) indujeron la formación de callos y mantuvieron su condición de friables por más de dos años. Fue posible detectar la presencia de aceites esenciales en los callos pero los valores registrados fueron significativamente menores que en las semillas.
Fil: Marconi, Patricia Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología "Dr. Cesar Milstein". Fundación Pablo Cassará. Instituto de Ciencia y Tecnología ; Argentina
Fil: López, María C.. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina
Fil: De Meester, Jürgen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología "Dr. Cesar Milstein". Fundación Pablo Cassará. Instituto de Ciencia y Tecnología ; Argentina
Fil: Bovjin, Celia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología "Dr. Cesar Milstein". Fundación Pablo Cassará. Instituto de Ciencia y Tecnología ; Argentina
Fil: Alvarez, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología "Dr. Cesar Milstein". Fundación Pablo Cassará. Instituto de Ciencia y Tecnología ; Argentina
Subject
Cultivo de tejidos
Embriogenesis somatica
Chia
Salvia hispanica
Otras Biotecnología Agropecuaria
Biotecnología Agropecuaria
CIENCIAS AGRÍCOLAS
Access level
Open access
License
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repository
CONICET Digital (CONICET)
Institution
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identifier
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/19003