Role of UV-B irradiation dose and intensity on color retention and antioxidant elicitation in broccoli florets (Brassica oleracea var. Italica)

Authors
Darré, Magalí; Valerga, Lucia; Ortiz Araque, Leidy Carolina; Lemoine, María Laura; Demkura, Patricia Vérónica; Vicente, Ariel Roberto; Concellón, Analía
Publication Year
2017
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
Postharvest UV exposure has been useful to i) delay senescence and ii) induce the accumulation of bioactive compounds in some vegetable species. However, no studies have been conducted to determine the treatment conditions (radiation dose and intensity) required to maximize these two diverse responses. In this work, we evaluated the effect of UV-B irradiation intensity (Control: 0, Low: 3.2, Medium: 4.0 and High: 5.0 W/m2) and dose (0, 2, 4, 8, 12 kJ/m2) on quality retention and antioxidant capacity of fresh broccoli florets during storage (4 °C for 17 days). Exposure to Low UV-B radiation and dose (2, 4 kJ/m2) reduced broccoli weight loss, delayed yellowing and improved chlorophyll and chlorophyllide retention. After long term storage, no marked improvement on the antioxidant capacity was found regardless of the irradiation condition. Evaluations at short time after UV-B exposure (0, 2, 6, 18 h) indicated that the treatments elicited antioxidant accumulation. Greatest antioxidant capacity was found in broccoli subjected to High intensity UV-B. Increased levels of aliphatic glucosinolates were found 18 h after the UV-B irradiation, whereas phenolic antioxidants peaked 6 h after the treatment. Results showed that Low UV-B doses and intensities delayed chlorophyll degradation and may be useful to complement refrigeration in fresh broccoli. Instead, High intensity UV-B exposure may be better suited as a pre-treatment to increase the antioxidant capacity prior to further processing such us freezing.
Fil: Darré, Magalí. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Valerga, Lucia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ortiz Araque, Leidy Carolina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Lemoine, María Laura. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Demkura, Patricia Vérónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Subject
BIOACTIVE COMPOUNDS
CHLOROPHYLL
GLUCOSINOLATES
IRRADIATION
PHENOLICS
Alimentos y Bebidas
Otras Ingenierías y Tecnologías
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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Restricted access
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CONICET Digital (CONICET)
Institution
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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