4.A BET approach to multilayer adsorption in swelling products

Authors
Pantuso, F. S.; Tolaba, Marcela Patricia; Aguerre, Roberto Jorge
Publication Year
2013
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
An equation for multimolecular sorption is presented. It is based on the BET model with the assumption that the adsorbing surface can be divided in two regions: A region that supports only a limited number of adsorbed layers due to geometric restrictions, and another region that can adsorb an unlimited number of layers. The proposed equation is applicable to type 2 and 3 isotherms (BDDT classification), and was successfully used to fit water sorption equilibrium data of some foodstuff from literature for the water activity range 0.05?0.90, and a temperature range from 10 to 70 C.
Fil: Pantuso, F. S.. Universidad de Morón. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales; Argentina. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Tolaba, Marcela Patricia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Aguerre, Roberto Jorge. Universidad de Morón. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales; Argentina. Universidad de Moron. Facultad de Agronomia y Ciencias Agroalimentarias; Argentina. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Subject
SWELLING
WATER ADSORPTION
POROSITY
ISOTHERM SHAPES
MULTILAYER ADSORPTION
FREE ENERGY OF ADSORPTION
Alimentos y Bebidas
Otras Ingenierías y Tecnologías
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
Access level
Restricted access
License
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
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CONICET Digital (CONICET)
Institution
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identifier
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/24863