Changes in the phenolic profile of Argentinean fresh grapes during production of sun-dried raisins

Authors
Fabani, Maria Paula; Baroni, María Verónica; Luna, Lorena Celina; Lingua, Mariana Soledad; Monferran, Magdalena Victoria; Paños, Héctor; Tapia, Aníbal Alejandro; Wunderlin, Daniel Alberto; Feresin, Gabriela Egly
Publication Year
2017
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
Changes in the phenolic profile of ‘Arizul’, ‘Sultanina’, ‘Superior’, and ‘Flame’ grapes from the Province of San Juan (Argentina) caused by sun drying were evaluated. Our main goal was to propose that the obtained raisins are a good source of bioactive antioxidants. The ‘Flame’ red variety had the highest amount of total phenols when compared to white raisins (TSP = 201 ± 13 and 154 ± 28 mg gallic acid equivalent/100 g DW raisins, respectively). The sun drying of fresh grapes produced an increased amount of phenolic acids and flavonoids (rutin, kaempferol-hexoside, quercetin and isoquercitrin). Multiple regression analysis (MRA), principal components (PC) and factor analysis (FA) showed a high correlation between the phenolic profile and the antioxidant activity (AA) of raisins (r ≥ 0.90, p < 0.05). The ‘Flame’ variety showed the highest AA, which was linked to the amount of gallic acid, astilbin, quercetin-3-O-glucuronide, isorhamnetin, and isorhamnetin-hexoside present in this variety. On the other hand, the AA in the ‘Arizul’ variety was better correlated with the content of (+)-catechin, caftaric and fertaric acids, whereas the ‘Sultanina’ variety was correlated with resveratrol. Multi-elemental analyses showed that raisins are rich in K (639–883 mg/100 g), Ca (51–121 mg/100 g) and Mg (28–42 mg/100 g). These findings support the potential health properties of raisins as health-promoting food.
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Luna, Lorena Celina. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina
Fil: Lingua, Mariana Soledad. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina
Fil: Monferran, Magdalena Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Paños, Héctor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Tapia, Aníbal Alejandro. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Feresin, Gabriela Egly. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina
Subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
FOOD ANALYSIS
FOOD COMPOSITION
FOOD PROCESSING AND NUTRIENT CHANGES
FRESH GRAPES
MULTI-ELEMENTAL COMPOSITION
PHENOLIC PROFILE
RAISINS
Otras Ciencias Químicas
Ciencias Químicas
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
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